De zienswijze van waaruit de acupunctuur werkt verschilt van de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen en niet de ziekte.

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De zienswijze van waaruit de acupunctuur werkt verschilt van de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen en niet de ziekte. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van twee oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring van dit evenwicht kunnen klachten optreden.
Het basisprincipe van de acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Door het inbrengen van naalden op nauwkeurig omschreven punten die op de meridianen liggen wordt deze stroom beÔnvloed. Blokkades kunnen zo worden opgeheven en de energiestroom kan gestimuleerd of afgeremd worden. Hierdoor wordt het functioneren van het bijbehorende orgaan verbeterd.
img_7111
Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaken van verstoring kan de cliŽnt zelf meewerken aan zijn herstel door aanpassingen van leefwijze of voedingspatroon.
De acupunctuur behandeling kan aangevuld worden met een Moxa-behandeling: hierbij wordt een hoog-energiehoudend kruid in de vorm van een sigaar bij de acupunctuurpunten gehouden om zo energie in te brengen.
Acupunctuur is in eerste instantie in het Westen bekend geworden door de goede resultaten bij pijnbestrijding. De Wereldgezondheidsorganisatie W.H.O. heeft een lijst gepubliceerd van aandoeningen welke goed met acupunctuur te behandelen zijn.
Lijst van de W.H.O.:
Hoofdpijnen
Hooikoorts
Hormonale klachten
Huidklachten
Hyperventilatie
Impotentie
Irritaties
Lage rugklachten
Maag- en darmklachten
Menstruatieproblemen
Migraine
Nervositeit
Oorklachten
Psychische klachten
SlapeloosheidSinusitis (bijholte ontsteking)
Trigeminus neuralgie (gezichtspijn)
Verslavingen
 

Wilt u een afspraak maken, neem dan contact met ons op.